Twintig effectieve tips en trucs voor PowerPoint-presentaties (om uw vaardigheden te verbeteren)
9 augustus 2022
Cloud fonts Office
Cloud fonts in Office 365
13 maart 2024
Show all
Aptos font

Aptos-font

Standaard lettertype Office: Aptos

Een verandering van lettertype in Office: het nieuwe standaardlettertype van Microsoft is Aptos

Microsoft heeft een nieuw standaardlettertype gekozen voor al zijn producten: Aptos. Dit lettertype is ontworpen door Steve Matteson en is geïnspireerd door de Zwitserse typografie uit de jaren 50 en 60. Het is een modern, strak en veelzijdig lettertype dat geschikt is voor verschillende schermformaten en talen.

Het lettertype is gemaakt door Steve Matteson, een van ’s werelds toonaangevende letterontwerpers. Zijn eerdere werk omvatte de ontwikkeling van de originele Windows TrueType-kernlettertypen en de creatie van Segoe UI. Steve hernoemde aan het eind van het ontwerpproces het lettertype dat hij ontwierp van Bierstadt naar Aptos, naar zijn favoriete stad in Santa Cruz, Californië, wiens zeer uiteenlopende landschap en klimaat de veelzijdigheid van het lettertype belichaamt. De mist, stranden, sequoia’s en bergen van Aptos vatten alles samen wat hij zo leuk vond aan Californië. Weggaan van digitaal en het buitenleven oproepen, was vergelijkbaar met teruggaan naar potlood en papier. Het met de hand tekenen van letters zou een cruciale rol spelen in het creatieve proces van Steve.

Aptos is het standaard Office lettertype

Aptos is het standaard Office lettertype

Net als de Zwitserse typografie uit het midden van de 20e eeuw, is Aptos schreefloos. Sans serif, ook wel Grotesk of Gotisch genoemd, heeft vaak eenvoudige lettervormen, zelfs lijnen, en ze zijn gemakkelijk leesbaar. Aptos, gemaakt van verschillende geometrische vormen, is gedurfd, goed gedefinieerd, directief en beperkt. Het articuleert veel verschillende talen en tonen. Stengeluiteinden zijn zuiver gesneden. Subtiele ronde vierkanten binnen de contouren van de letters zorgen voor een betere leesbaarheid, vooral bij kleine formaten.

Er zijn verschillende lettertypegewichten om modi in te stellen en de aandacht van de lezer te trekken. Het nieuwe standaardlettertype is professioneel en toch herkenbaar. Aptos belichaamt professionaliteit, aanpassingsvermogen, subtiele uitingen van expressie en meer duidelijkheid. Nu heeft de kleine letter l een onderscheidende staart, die hem scheidt van de hoofdletter I. De hoofden van i’s en j’s zijn cirkelvormige punten in tegenstelling tot groteske vierkanten. De 6 heeft èèn streek, terwijl twee gestapelde ovalen de 8 maken.

Aptos is ook als serif verkrijgbaar

Aptos is ook als serif verkrijgbaar

En, net als zijn voorgangers Times New Roman en Arial, is Calibri vooraf vastgezet bovenaan het nieuwe lettertypemenu (voorlopig eerst alleen web, later een gefaseerde uitrol naar alle Office producten).

Huisstijl in Office is een product van Ontwerpbureau Dunes, dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en implementeren van huisstijlen in Microsoft Office. Met Huisstijl in Office kunt u gebruik maken van templating, invoervelden, voorbladen, macro’s, autoteksten en ze op maat bundelen in uw eigen Office templates. Zo kunt u snel en eenvoudig brieven, presentaties, mails, offertes en rapporten maken die voldoen aan uw huisstijlrichtlijnen.

Het nieuwe standaardlettertype van Microsoft heet dus nu Aptos. Wilt u ook uw huisstijl in Office laten verzorgen door Ontwerpbureau Dunes? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. Wij helpen u graag om uw organisatie een frisse en uniforme uitstraling te geven met het nieuwe standaardlettertype van Microsoft: Aptos.